Noodfonds helpt studenten uit Oekraïne

De Russische invasie in Oekraïne heeft dramatische gevolgen voor Oekraïense studenten van de Universiteit Leiden. Naast de intense zorgen om het lot van familie en vrienden dreigen er grote financiële problemen. Om al deze studenten bij te staan is het LUF een crowdfundingsactie gestart voor een Noodfonds. Subsidies uit dit Noodfonds helpen Oekraïense studenten bij het betalen van hun huur, verblijf en studie in Leiden. 

Impact op Oekraïense studenten
De desastreuze oorlog in Oekraïne heeft een immense impact op de Oekraïense studenten die in het buitenland studeren. ‘Ik weet niet hoe ik me nu normaal moet voelen,’ zegt Daniela, student aan de bacheloropleiding International Relations and Organisations. ‘Ik weet dat ik geconcentreerd moet studeren en opdrachten moet maken, maar mentaal ben ik er niet bij. De situatie verbetert niet in Oekraïne en al mijn familie is daar. Ik heb vrienden van negentien die nu opeens in het leger zitten.’ 

De oorlog verandert in één klap een heel leven, vertelt Rozemarijn Wegert, teamleider studentendecanen. ‘De Oekraïense studenten zijn natuurlijk enorm van slag en maken zich grote zorgen om hun familie en vrienden. Ze kunnen nu ook niet terug naar hun land. Daarnaast belanden ze zelf ook in de financiële problemen omdat veel ouders op de vlucht zijn en geen geld meer kunnen overmaken.’  

Financiële steun noodzakelijk
Tot nu toe heeft het Noodfonds al verschillende studenten geholpen met een financiële bijdrage. De verwachting is dat er de komende maanden nog meer studenten aan de bel zullen trekken. Voor Oekraïense student Oksana, eerstejaars Psychologie in Leiden, is de financiële steun noodzakelijk. ‘Ik weet niet wat er anders was gebeurd. Dit is niet de juiste tijd om geld te lenen van (Oekraïense) vrienden, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Er zijn ook geen andere organisaties waar ik financiële steun van ontvang. Dus ik ben de donateurs van het Noodfonds erg dankbaar, ik waardeer het ontzettend,’ vertelt ze.

LUF-directeur Lilian Visscher: ‘Wij voelen een verantwoordelijkheid jegens alle getroffen studenten, ongeacht hun herkomst of nationaliteit. Studenten aan de Universiteit Leiden kunnen rekenen op onze steun; wij beoordelen hun aanvragen zo zorgvuldig mogelijk. Doneer en help de studerende slachtoffers van deze verschrikkelijke oorlog.’

Wil jij studenten helpen die door de situatie in Oekraïne in de problemen komen? Doneer dan nu!

We zijn allemaal diep geschokt door de Russische inval in Oekraïne. Daarom hebben we vanuit het Leids Universiteits Fonds een noodfonds opgezet op het crowdfundingplatform SteunLeiden.nl. Hieronder geven wij u antwoord op de meeste gestelde vragen.  

Wilt u handmatig een donatie overmaken aan het noodfonds? 
Hartelijk dank hiervoor! U kunt het overmaken via:  
Leids Universiteits Fonds op NL20 RABO 0330 1371 58 o.v.v. ‘Noodfonds’. 

Waarom is het noodfonds opgericht? 
De Russische invasie in Oekraïne heeft ook dramatische gevolgen voor Oekraïense studenten van de Universiteit Leiden. Naast de intense zorgen om het lot van familie en vrienden dreigen er grote financiële problemen. Het noodfonds draagt bij aan acute hulp voor studenten bij problemen op het gebied van financiën, studievoortgang en verblijfsstatus. 

Hoe kan ik een aanvraag indienen voor het noodfonds? 
Studeer je aan de Universiteit van Leiden en kom je uit Oekraïne en heb je financiële problemen? Neem contact op met de studentendecaanvia decanen@sea.leidenuniv.nl. 

Ik zou graag in contact komen met studenten die aan de Universiteit Leiden studeren en ook uit Oekraïne komen. Kunnen jullie hierbij helpen? 
Neem contact op met de Student Support Groups via studentsupport@leidenuniv.nl.

Wat is het Leids Universiteits Fonds?
 
Het Leids Universiteits Fonds is hét fonds van de Universiteit Leiden. Dankzij steun van alumni en andere schenkers werken wetenschappers aan baanbrekend onderzoek op het gebied van gezondheid, veiligheid, duurzaamheid en andere maatschappelijke thema’s, en krijgen talentvolle studenten en jonge onderzoekers de kans hun ambities waar te maken. Kijk op www.LUF.nl voor meer informatie.  

Wat is SteunLeiden?
Dit is het crowdfundingplatform van het Leids Universiteits Fonds voor projecten van de Universiteit Leiden die aanvullende financiering nodig hebben. Denkt u nu bijvoorbeeld aan studenten in (financiële) nood. De bedragen die opgehaald worden via dit crowdfundingplatform worden na aftrek van de kosten voor het platform en betaalverkeer verder volledig uitgekeerd aan de betreffende onderwijs- en onderzoeksprojecten van de Universiteit Leiden.  

Is mijn gift fiscaal aftrekbaar? 
Ja, het Leids Universiteits Fonds (LUF) is een geregistreerde ANBI (zie ook de Belastingdienst ‘Zoek een ANBI’), afhankelijk van de soort donatie is deze aftrekbaar. Ons fiscaal nummer (RSIN) is 0028.18.255.  

Studeer je in Leiden en heb je meer vragen over de oorlog in Oekraïne? Op deze pagina vind je meer vragen en antwoorden: Veelgestelde vragen - Universiteit Leiden 

Heeft u een andere vraag over het noodfonds, in actie komen of het LUF, stuur een e-mail naar
info@LUF.leidenuniv.nl.