Drie jaar #wakeuptocorona: bedankt voor uw bijdrage aan belangrijke ontwikkelingen tijdens COVID-19

03 april 2023 12:59

Drie jaar geleden in maart veranderde de wereld. In een paar dagen tijd sloten er restaurants, scholen, universiteiten en verplaatsten onze computerschermen van kantoor naar onze eettafels thuis. Eind 2020 was de eerste complete lockdown een feit. Weet u nog… testen voor toegang? De QR-codes, de mondkapjes in de trein en de avondklok? Tweeëneenhalf jaar beheerste de covid pandemie (op globale schaal) ons leven, en nu is het leven voor de meesten van ons weer zoals daarvoor.

Daarom staan we graag even stil bij uw bijdrage aan de crowdfunding en het Leidse onderzoek dat een groot verschil heeft gemaakt – en dat nog steeds doet.

Direct na de uitbraak – een veilig laboratorium om het virus te onderzoeken
Uw bijdragen uit de crowdfunding actie #wakeuptocorona die op 20 maart 2020 live is gegaan, heeft direct voor een enorme versnelling gezorgd van het virologisch onderzoek naar SARS-CoV-2 en COVID-19 in het LUMC. Die versnelling was onder andere mogelijk door het snel ombouwen van een bestaand laboratorium tot een zogenaamd ‘Bio Safety Laboratorium niveau 3’. Een vereiste voor het veilig werken met SARS-CoV-2. Dit laboratorium was in juni 2020 al klaar voor gebruik, en is gebruikt voor diverse studies naar de eigenschappen van het nieuw ontdekte virus. Mede door de ombouw van dit laboratorium vond ook de samenwerking met Janssen en de assistentie bij de ontwikkeling van dat coronavaccin plaats.

Tijdens de pandemie – onderzoek naar zeldzame ernstige gevolgen van COVID-19 bij kinderen
Dankzij uw bijdrage aan #wakeuptocorona kon er vroeg in de pandemie een landelijke studie worden gestart naar ernstige gevolgen van COVID-19 bij kinderen. Een zeldzame, ernstige uiting van een corona-infectie bij kinderen is MIS-C. Dit treft sommige kinderen 3 tot 6 weken na hun (eerste) corona-infectie. Alle resultaten zijn steeds in real-time op een dashboard op de studie-website www.covidkids.nl gerapporteerd. De data van deze studie hebben meegewogen bij de afwegingen van de gezondheidsraad over coronavaccinaties bij kinderen. Op dit moment lopen er nog vervolgonderzoeken, zoals een onderzoek naar genetische risicofactoren voor MIS-C en long COVID bij kinderen.

Na de pandemie - kijken hoe we beter kunnen vaccineren
Uw bijdragen aan #wakeuptocorona hebben ook op een later moment toen de vaccinatiecampagne op gang kwam de opstart van het onderzoek naar ‘vaccineren in de huid’ mogelijk gemaakt. Een belangrijk onderzoek in een tijd waarin virus en vaccins een snelle ontwikkeling doormaakten. Er bleek brede interesse in het onderzoek, zowel binnen als buiten Nederland, wat ervoor zorgde dat wij het onderzoek konden uitbreiden tot en met booster-onderzoek. We weten nu dat met een huidvaccinatie met een vijfde van de dosis van het Moderna COVID-19 vaccin een even goede afweerrespons wordt opgewekt als met de standaardvaccinatie in de spier met de volledige dosis. Dit geldt zowel voor de eerste vaccinaties als voor de herhalingen. Daarnaast treden er bij het gebruik van de lagere vaccindosis minder bijwerkingen op, wat ertoe kan leiden dat meer mensen zich laten vaccineren.

Voorbereid op toekomstige coronavirussen
Mede door het prachtige bedrag dat u allen bijeen hebt gebracht kon ook worden geïnvesteerd in de automatisering van experimenten in dit het Bio Safety Laboratorium niveau 3, waardoor verschillende (mogelijke) geneesmiddelen snel konden worden getest op hun antivirale activiteit. Dit onderzoek loopt nog steeds door, ook in vele Europese samenwerkingen, en zal leiden tot de ontwikkeling van betere coronavirus-remmers, die ook bruikbaar zijn om toekomstige coronavirussen te bestrijden.
Tenslotte was, de massale steun van zovelen van u aan deze #wakeuptocorona actie– en ook alle hartverwarmende berichten die u op de website heeft geplaatst– in een moeilijke tijd – een bijzonder inspirerende ervaring voor de LUMC-onderzoekers en alle medewerkers in het Universitair Medisch Centrum. Zij voelden zich gesteund en uw betrokkenheid motiveerde hen nog eens extra om samen te werken en alles binnen hun mogelijkheden te doen om bij te dragen aan de bestrijding van de pandemie, en het voorkomen van toekomstige pandemieën.

Bedankt voor uw bijdrage
Wij willen u nogmaals ontzettend bedanken voor uw bijdrage aan dit belangrijke onderzoek. De crowdfundingsactie #wakeuptocorona wordt gesloten: het was een initiatief van het Leids Universiteits Fonds in samenwerking met de Bontius Stichting van het LUMC. Het onderzoek gaat door.