Steun Maolins ouders

Streefbedrag behaald
van totaal € 45.000 (164%)
Afgesloten

Lees onderstaande tekst in het Chinees (pdf)

Tijdens een verschrikkelijke brand in de vroege morgen van 17 januari verloor onze dierbare vriend en collega Maolin Zhang, promovendus bij de Sterrewacht, het leven. Zijn ontdekkingsreis om de geheimen van het Universum te ontrafelen is hiermee tot een onverwachts en abrupt einde gekomen. We zijn kapot van dit verlies, zijn overlijden laat een grote leegte achter in ons midden.

Langetermijnimpact

Het is vrijwel onmogelijk te bevatten hoe dit verlies moet zijn voor de ouders van Maolin, die boeren zijn op het platteland van China. Naast hun intense verdriet hangt er een andere grote schaduw over hun toekomst. Als enig kind had Maolin het op zich genomen om later voor zijn ouders te zorgen, zodat zij een fatsoenlijk en onbezorgd leven zouden hebben wanneer zij niet meer in staat zouden zijn om op de boerderij te werken. Met zijn trieste overlijden krijgen zijn ouders – bovenop hun ontroostbare verlies – te maken met een onzekere toekomst waarin armoede en afhankelijkheid van liefdadigheid een grote rol zullen spelen.

Wij hebben jouw hulp hard nodig

We kunnen dit niet laten gebeuren! Wij, vrienden, collega’s en medestudenten, slaan daarom de handen ineen en vragen iedereen om hulp.

Met deze crowdfunding in nagedachtenis van Maolin willen we een zekerdere toekomst voor zijn ouders bewerkstelligen. Op basis van de lokale levenskosten is ons doel om € 45.000 (¥ 350,000) op te halen. Dit zal genoeg zijn om meneer en mevrouw Zhang 10 jaar lang te ondersteunen, nadat ze niet meer in staat zijn om op het land te werken. Help ons dit doel te bereiken door te doneren en onze oproep te verspreiden. Alle bijdragen, klein of groot, zullen een verschil maken.

Voel je vrij om elk bedrag te kiezen dat je toepasselijk vindt. Alvast veel dank.

 

Vrienden, collega’s en medestudenten van:
Sterrewacht Leiden, Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen en Universiteit Leiden
Tsinghua Alumni, Nederland
Leiden Science China community (LSC)
Association of Chinese Students and Scholars in the Netherlands-Leiden (ACSSNL)

Meer over Maolin

Lokale held

Maolin groeide op op het platteland van Yangtang bij het stadje Shuangqiao in Qidong County in de Chinese provincie Hunan. Vanuit zijn bescheiden positie werkte hij keihard om toegelaten te kunnen worden aan de universiteit van Tsinghua, een van de meest prestigieuze universiteiten van China. Daar behaalde hij in 2016 zijn mastergraad in Werktuigbouwkunde. In 2017 kreeg Maolin een gezamenlijke beurs aangeboden van de China Scholarship Council (CSC) en de Universiteit Leiden om te promoveren in de sterrenkunde. Dankzij zijn buitengewone prestaties werd hij in zijn geboortedorp gezien als een held, waar zijn ouders nog steeds leven.

Meer over Maolins geboortedorp

Shuangqiao is een klein stadje in het hart van de Hengshao Arid Corridor aan de rand van het Hengyan-bekken. Het is een arme regio die getroffen is door droogte en ernstige woestijnvorming. Een groot deel van de mensen daar heeft een jaarinkomen van minder dan € 4500. Net zoals de ouders van Maolin werkt het merendeel van de bevolking in de landbouw. Toen Maolin jong was, hielp hij tijdens zijn schoolvakanties veel op het veld, samen met zijn neven. Hoewel Shuangqiao nog steeds economisch onderontwikkeld is, worden cultuur en onderwijs hoog gewaardeerd. Maolin kon met financiële steun van zijn ouders en de rest van het dorp naar Tsinghua University gaan.

Lees ook 'Maolin’s In Memoriam' (in het Engels)

Over dit initiatief

Het opgehaalde geld van deze crowdfundingsactie wordt verzameld door Stichting Praesidium Libertatis, opgericht door de Universiteit Leiden voor haar fondsenwervingsactiviteiten en vernoemd naar het universitaire motto 'Bolwerk van vrijheid’. Praesidium Libertatis Fonds is erkend als een PBO/ ANBI, wat betekent dat het geen schenkings- en successierechten betaalt. Bijdragen worden daardoor volledig gedoneerd aan het gesteunde project. De donaties zijn voor de donoren fiscaal aftrekbaar.

Contact

Bij vragen over deze crowdfundingsactie, neem contact op met de communicatieafdeling van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen via communicatie@science.leidenuniv.nl.