Say YES to Stress

van totaal € 8.900 (93%)
Afgesloten

Ziekmakende bacteriën zijn slim. Door almaar verder te evolueren weten ze zich steeds beter te weren tegen onze antibioticasoorten met resistentie, superbacteriën en grote gezondheidsrisico’s tot gevolg. Om dodelijke infecties in de toekomst de baas te blijven, moet de mens nieuwe strategieën ontwikkelen.

Wij, een team van Leidse studenten, werken daarom aan een bacterie die verkleurt onder stress. Hiermee kunnen we bestaande antibiotica testen op hun effect en de wereldwijde zoektocht naar nieuwe antibioticabehandelingen aanzienlijk vergemakkelijken. Om deze ‘stressbacterie’ te ontwikkelen, hebben wij uw hulp hard nodig. Zegt u ook ja tegen stress?

 
Dodelijke cocktails

Nieuwe antibiotica zijn hard nodig om resistente bacteriën te bestrijden, maar deze ontdekken lukt niet of nauwelijks. Om dit probleem aan te pakken, hebben wij een innovatieve techniek bedacht: een bacterie die met kleur laat zien wanneer hij stress ervaart.

Stressvolle stoffen zijn in hun eentje niet dodelijk, maar in de juiste combinatie vormen ze een dodelijke cocktail voor bacteriën. Onze ‘stressbacterie’ zal het mogelijk maken om stoffen te ontdekken die bestaande medicijnen kunnen versterken of om compleet nieuwe medicijnen te maken. Op deze manier kunnen we antibioticaresistente bacteriën een stapje voor zijn, zonder nieuwe antibiotica te hoeven ontwikkelen.

 
 
Rood van de stress

Medicijnen of stoffen kunnen bacteriën stress geven: sensoren in het DNA van een bacterie reageren op deze externe stress-invloeden door genen te activeren tot een stressreactie. Door het DNA van een bacterie te knippen en te plakken, zorgen wij ervoor dat deze stress-sensoren genen aan het werk zetten die de bacterie gekleurde stoffen laat produceren. Als resultaat zal onze bacterie bijvoorbeeld groen kleuren als de celwand gaat lekken, en rood als het genetische materiaal wordt aangetast. De stressbacterie kan zo voor elke stof ter wereld aangeven of deze stress veroorzaakt en welk soort stress het betreft. 

 
Met onze stressbacterie naar de overwinning
Elk jaar vindt iGEM plaats, een wereldwijde wedstrijd waarbij getalenteerde studenten synthetische biologie inzetten om een maatschappelijk probleem op te lossen.  Met onze stressbacterie gaan wij de strijd aan met 323 andere studententeams. Naast onderzoek opzetten en uitvoeren, moeten we ook zelf zorgen voor de projectplanning, -promotie en –financiering. De ontknoping van de wedstrijd zal in oktober plaatsvinden in Boston. Om daar met ons onderzoek sterk in onze schoenen te kunnen staan hebben wij uw hulp hard nodig.
 
Steun ons!

Met uw steun willen wij het wereldprobleem van antibioticaresistentie oplossen en de winst in Boston binnenslepen, waarmee we de Universiteit Leiden internationaal op de kaart zetten als topuniversiteit. Ons onderzoek is onderdeel van een lopend project binnen de universiteit en wordt doorgezet als wij resultaten boeken.

Hoe kunt u ons helpen? Wij hebben geld nodig voor labmaterialen, chemicaliën en een hoop DNA. U kunt zelf bepalen hoe u ons wil steunen in de strijd tegen antibioticaresistentie. Kies welk soort stress u ziekteverwekkende bacteriën wilt geven en samen kunnen we ze verslaan. Kortom: zeg ja tegen stress!

 

 

 iGEM-team Leiden 2018

 

 

Het iGEM Leiden team: Lotte Weel – 2e jaars Psychologie, Marijke Grundeken – 3e jaars Bio-Farmaceutische Wetenschappen, Chiel van Amstel – 3e jaars Life Science and Technology,  Laurens ter Haar –3e jaars Biomedische Wetenschappen,  Daphne van den Homberg  –3e jaars Biomedische Wetenschappen, Marjolein Crooijmans –Master Biotechnology and Science Based Business, Charlotte de Ceuninck van Capelle – 3e jaars Bio-Farmaceutische Wetenschappen, Tim de Jong –3e jaars Molecular Science and Technology, Mees Fox – 3e jaars Life Science and Technology. Onderste rij: Carli Koster – 3e jaars Life Science and Technology , Maaike de Jong –Master Biomedical Sciences, Jazzy de Waard–3e jaars Molecular Science and Technology, and Germaine Aalderink –3e jaars Biomedische Wetenschappen.

 

Volg ons om op de hoogte te blijven van ons project!

     

 

 

Wil je op de hoogte blijven van ons project? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Op onze website staat nog meer info over ons project. Heb je nog vragen of opmerkingen, mail ons gerust op igem@science.leidenuniv.nl

iGEM Team

igem@science.leidenuniv.nl

Studentenspecial - Code blauw: De bacterie kan geen voedingsstoffen meer opnemen!

Je krijgt onze eeuwige dank!

29 donateurs

Code groen: De celwand houdt het niet meer!

U krijgt onze eeuwige dank en uw naam komt in onze online Hall of Fame.

32 donateurs
Aanrader

Code geel: Alle afvalstoffen hopen zich op in de cel!

U ontvangt een persoonlijke ansichtkaart van ons vanuit Boston. Ook krijgt u onze eeuwige dank en uw naam komt in onze online Hall of Fame.

6 donateurs

Code oranje: De bacterie kan geen eiwitten meer maken!

U ontvangt van ons een sleutelhanger waarmee u de wereld kunt laten zien dat u slimmer bent dan een ziekteverwekkende bacterie. Ook krijgt u onze eeuwige dank, uw naam komt in onze online Hall of Fame en u ontvangt een persoonlijke ansichtkaart van ons vanuit Boston.

14 donateurs

Code rood: Het DNA van de bacterie raakt beschadigd!

U krijgt een persoonlijke videoboodschap van ons. Ook krijgt u onze eeuwige dank, uw naam komt in onze online Hall of Fame, een persoonlijke ansichtkaart vanuit Boston én een sleutelhanger waarmee u de wereld kunt laten zien dat u slimmer bent dan een ziekteverwekkende bacterie.

13 donateurs

Code paars: De bacterie kan het niet meer aan en klapt uit elkaar!

U mag kiezen welke stof wij gaan testen met onze stressbacterie: gember, vitamine C of cannabis. Ook krijgt u onze eeuwige dank, uw naam komt in onze online Hall of Fame, u krijgt een persoonlijk videobericht vanuit Boston, een persoonlijke ansichtkaart én een sleutelhanger waarmee u de wereld kunt laten zien dat u slimmer bent dan een ziekteverwekkende bacterie.

4 donateurs