Onderzoek: Voeding voor je Brein

Wat je eet heeft grote impact op je hersengezondheid!

Met jouw steun draag je bij aan hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek dat impact zal hebben op de gezondheid en het welzijn van veel mensen. In ons onderzoek focussen wij ons op het inzetten van voeding bij ADHD, Autisme, Depressie en Alzheimer preventie.

Binnen het kader Voeding, focussen wij op KETO. Wij definiëren KETO als ‘in ketose zijn’, dit betekent dat je een bepaalde hoeveelheid (>0,5mM) ketonen in je bloed hebt.

Hoe krijg je die ketonen in je bloed?
Dat kan op drie manieren: door het volgen van een ketogeen dieet, door te vasten, of door gebruik van supplementen (zoals exogene ketonen of MCT olie).

Wat is ons doel?

  • Ons eerste doel is bij te dragen aan wetenschappelijke kennis door academisch wetenschappelijk onderzoek te verrichten.
  • Daarnaast willen we de kloof tussen de wetenschap en de samenleving overbruggen. Informatie die besproken wordt op wetenschappelijke conferenties, bereikt niet altijd degenen die het nodig hebben. Wij geloven dat iedereen het recht heeft op de informatie om zo eigen keuzes te kunnen maken.

Doneer nu en help ons deze doelen te bereiken!

 

Vier focusgebieden:

ADHD
Momenteel zijn er nog geen grote studies die aantonen dat een ketogeen dieet helpt bij AD(H)D, maar op social media delen steeds meer mensen hun persoonlijke positieve ervaringen. We weten dat ADHD in veel gevallen gepaard gaat met een verstoring van het glucose metabolisme in de frontale cortex, er is veelal een verstoorde neurotransmitter balans, inflammatie en oxidatieve stress. Ook weten we dat een ketogeen dieet op elk van deze factoren een invloed heeft. Nu is de zaak om de puzzelstukken in elkaar te passen, door specifiek onderzoek te verrichten naar KETO en ADHD; zodat we deze ervaringsverhalen kunnen ondersteunen met data en KETO als mogelijke therapie kan worden erkend.

Autisme
De huidige interventies bij Autismespectrumstoornis (ASS), zoals speciaal onderwijs en gedragstherapie, kunnen patienten zeker helpen maar ze lossen de onderliggende neurologische problemen niet op. Diverse kleine wetenschappelijke studies laten zien  dat een ketogeen dieet een oplossing kan bieden. Echter, de effecten van een ketogeen dieet kunnen sterk variëren tussen individuen en de langetermijneffecten zijn nog niet bekend. Meer onderzoek is nodig, met grotere steekproeven en langdurige opvolging, om de effecten en mogelijke bijwerkingen van een ketogeen dieet bij kinderen en volwassenen met ASS te begrijpen.

Depressie
Heel wat preklinische studies laten een duidelijke verbetering zien bij depressie en angststoornissen na een KETO-interventie. Hoewel we de onderliggende mechanismen nog niet volledig begrijpen, zijn de huidige gegevens bemoedigend en rechtvaardigen deze verder onderzoek naar de effecten van KETO bij depressie en angststoornissen. Net als bij ADHD, zien we steeds meer ervaringsverhalen online verschijnen, maar zijn goed opgezette studies en data nodig om echt een kanteling in het zorgsysteem teweeg te brengen.

Alzheimer
Alzheimer wordt door neurowetenschappers ook Diabetes type 3 genoemd, omdat het glucosemetabolisme in de hersenen is verstoord. Dit kan worden aangepakt met KETO interventies! Dit wordt ondersteund door tal van ervaringsverhalen en ook door een aantal iets grotere studies. Het is nog niet duidelijk hoe en bij wie deze aanpak het beste kan worden ingezet. Daarom is verder onderzoek cruciaal.

 

In onze onderzoeksgroep staat samenwerking centraal. Niemand hoeft goed te zijn in alles, wij bundelen onze krachten om samen zoveel mogelijk impact te maken!

 

 

Ass. Prof. Dr. Eline Dekeyster

Als jong meisje was ik al nieuwsgierig en wilde ik alles begrijpen. Mijn pad als wetenschapper leek haast voorbestemd. Daarnaast drijft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en de drang om een positieve impact te maken op het leven van anderen mij voort.

Geboren en opgegroeid in Waregem, België, ben ik vervolgens naar de universiteit van Leuven gegaan. Daar ben ik blijven 'plakken' voor mijn promotietraject, een periode die ik me herinner alsof het gisteren was.

Een prachtige carrièrekans leidde me naar Nederland, waar ik me snel thuis voelde bij Janssen in Leiden. Zeven jaar in de farmaceutische industrie brachten me veel bij, maar er knaagde iets. Moeilijk te verklaren, het voelde alsof ik niet helemaal op mijn plek zat. Ik zei mijn vaste baan op, leverde mijn bedrijfswagen en iPhone in, en offerde een deel van mijn salaris op om mijn droom na te streven. Zelf had ik al jarenlang mogen ervaren dat KETO een positief effect heeft op mijn gemoed. Dit wilde ik verder onderzoeken en de kennis delen. Ik nam een sprong in het diepe en volgde mijn hart terug naar de universiteit.

Nu sta ik hier: ass. Professor Dr. Dekeyster.

In mijn rol als professor en hoofd van de onderzoeksgroep combineer ik mijn fascinatie voor voeding en neurowetenschappen met mijn hart voor menselijke ontwikkeling en het creëren van impact.

Daarnaast ben ik trotse mama van mijn twee lieve jongens, Jasper (2021) en Lucas (2023). Met mijn gezin, inclusief kat en konijn, woon ik in Oegstgeest, op fietsafstand van de universiteit. In mijn spaarzame vrijetijd lees ik graag een boek, hou ik mezelf fit met bootcamp, en vind ik het leuk om (ketogeen) te koken.

 

Het inzetten van KETO om het welzijn van mensen te verbeteren voelt als een roeping.

Help jij me om mijn roeping waar te maken?

 

 

Niet alleen binnen ons team maar ook daarbuiten werken wij samen.

Hieronder zie je de LOGO's van onze samenwerkingspartners.