Help Nieuwscheckers de feiten checken tijdens de Europese verkiezingen

Target reached
from €9,795 (127%)
Closed

Politici beweren van alles. Vooral in verkiezingstijd.

Maar klopt het wat ze zeggen?

Voor veel mensen is het te lastig en kost het te veel tijd om dat zelf uit te zoeken. Daarom is het handig dat Nieuwscheckers dat voor je doet. Nieuwscheckers is het factcheckproject van de afdeling Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 checkten we bijvoorbeeld de bewering van CDA-leider Buma dat er een toenemend gevoel van onveiligheid is onder Nederlanders (de cijfers zeggen iets anders). En we checkten de stelling van Wilders (PVV) dat op scholen vaak alleen nog halal voedsel geserveerd wordt (dat klopt niet). En de uitspraak van premier Rutte dat de aardbevingen in Groningen 'een aantal jaar geleden' begonnen (nee, die begonnen al in 1986).

Op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. Ook dan willen we graag volle bak uitspraken checken van politici. En van anderen die zich mengen in het publieke debat. Omdat het voor verkiezingen heel belangrijk is om te weten of het klopt wat er allemaal beweerd wordt. Het is naar ons idee essentieel voor een gezonde democratie.

Daarvoor hebben we jullie steun hard nodig!

2 april is International Fact-checking Day, dan willen we het benodigde bedrag gehaald hebben. Dan kunnen we vanaf april hard aan de slag om voor jullie feiten van fictie te scheiden in verkiezingstijd.

Over Nieuwscheckers

Nieuwscheckers is in 2009 bedacht en opgericht door Peter Burger en Alexander Pleijter, beide universitair docent aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. Aanvankelijk als onderwijsproject waarbij we studenten leerden hoe ze nieuwsberichten kunnen factchecken. In 2017 zijn we begonnen om ook in verkiezingstijd te factchecken. In dat jaar kwam ook een samenwerking met Facebook tot stand, waarbij Nieuwscheckers hielp met het bestrijden van nepnieuws op dit platform. Momenteel ligt dat project stil. Verder doen we onderzoek naar factchecking en de verspreiding van onjuiste berichten.

We hebben de ambitie om Nieuwscheckers uit te laten groeien tot een expertisecentrum op het gebied van factchecking, waar we onderwijs, onderzoek en het praktische factcheck-werk combineren.

De coördinatoren van Nieuwscheckers zijn:

Peter Burger

p.burger@hum.leidenuniv.nl

Alexander Pleijter

a.r.j.pleijter@hum.leidenuniv.nl