Brandwonden herstellen met inktvistanden

Streefbedrag behaald
van totaal € 9.800 (102%)
Afgesloten

Beschadigde huid repareren met een eiwit uit de zuignaptanden van inktvissen, dat is ons doel. Wij zijn een groep ambitieuze Leidse studenten die meedoen aan een wedstrijd rondom synthetische biologie. Daarvoor vraagt het Leiden iGEM team uw hulp!

Een gezonde huid is sterk, rekbaar en zelfhelend. Maar de huid kan zo beschadigd raken dat ze zichzelf niet meer kan genezen, bijvoorbeeld door brandwonden. Artsen hebben nu nog onvoldoende behandelingsmethoden om brandwondenpatiënten een volwaardig functionerende huid terug te geven. Daarin willen wij verandering brengen. Met een inktviseiwit.

Dit eiwit heet suckerine en is pas kort geleden ontdekt. Wetenschappers zien een grote belofte in het eiwit om bijvoorbeeld brandslachtoffers te helpen. Suckerine komt voor in de zuignaptanden van de Humboldtpijlinktvis. De inktvis gebruikt deze tanden om zijn prooi aan de haak te slaan; ze moeten daarom zowel sterk als flexibel zijn. Als de tanden afbreken, zwemt de prooi immers weg. Deze bijzondere eigenschappen zijn afkomstig van suckerine en maken het eiwit zo geschikt als vervanger voor menselijke huid.

Behalve inktvissen kunnen we namelijk ook bacteriën dit eiwit laten produceren. In ons onderzoeksproject willen wij een grootschalige productiemethode op basis van bacteriën ontwikkelen waarmee we een vorm van suckerine produceren die de eigenschappen van de menselijke huid nabootst. Daarmee leggen we de fundering voor een geheel nieuwe oplossing voor het behandelen van brandwonden. 

Brandwondbehandeling innoveren
Ernstige brandwonden zijn niet te genezen. Ze hebben een invaliderend of zelfs dodelijk effect. Volgens de World Health Organization zijn brandwonden een van de grootste veroorzakers van het verlies van kwaliteit van leven. Daarnaast sterven er wereldwijd jaarlijks 180.000 brandslachtoffers aan hun verwondingen. Vaak in derdewereldlanden, waar weinig geld en middelen beschikbaar zijn voor behandeling. Een biomateriaal dat de eigenschappen van de menselijke huid zo goed mogelijk nabootst en tegelijkertijd goedkoop is om te produceren zou voor die landen dus dé oplossing kunnen zijn.

Suckerine: een zeer veelzijdig biomateriaal
Een van de meest veelbelovende toepassingen van suckerine is het overnemen van functies van de menselijke huid. Maar suckerine heeft ook potentie als nabootser van lever- of botweefsel. Ook voor niet-medische doeleinden lijkt suckerine geschikt, bijvoorbeeld als bioplastic.

Productie met bacteriën
Wij willen deze mogelijkheden uitgebreid gaan onderzoeken. We zetten daarvoor bacteriën in, die we zo programmeren dat ze kleine fabriekjes worden voor verschillende vormen van suckerine. Van deze vormen gaan we de structuur en samenstelling vaststellen. Uiteindelijk willen we de bacteriën een suckerinesoort laten produceren die precies de goede eigenschappen heeft voor de behandeling van brandwonden. Die kunnen we dan gebruiken in een niet-giftige, hydraterende gel die antibacteriële eigenschappen heeft en heling van wonden stimuleert. Dit zou de fundering kunnen bieden voor een geneesmiddel dat het infectiegevaar van brandwonden aanzienlijk zal verminderen.

Steun ons!

Voor ons project hebben wij úw hulp nodig! Met uw bijdrage kunnen wij de materialen en onderzoeksapparatuur bekostigen die we nodig hebben, zoals bioreactoren voor het maken van een functionele hydraterende gel. Met uw hulp hopen wij de kennis over suckerine te vergroten en zo een grote bijdrage te leveren aan de medische wereld.


Het Leiden 2019 iGEM team vlnr: Maarten Lubbers, Bachelorstudent Biologie - Steijn Beekman, Bachelorstudent Molecular Science and Technology - Jonah Anderson, Bachelorstudent Life Science and Technology - Tobias Fecker, Masterstudent Biologie - Floor Stel, Masterstudent Biologie - Alejandro Marquiegui, Bachelorstudent Biochemistry - Jo-Anne Verschoor, Masterstudent Biologie - Daniël Tan, Bachelorstudent Biologie - Vera Williams, Masterstudent Media Technology - Daan van Tol, Bachelorstudent Biologie - Melanie Ofman, Masterstudent Biologie

Volg ons!
Ons team is actief op social media. Iedere week plaatsen wij berichten over ons project, de activiteiten die we organiseren en de lezingen die we geven. Ook kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van onze vorderingen.

      
Nieuwsbrief: U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via mail.

Vragen?
U kunt ons via onze social media kanalen bereiken of contact opnemen via igem@science.leidenuniv.nl.