Geef Syrische docenten kans op onderwijs!

Streefbedrag behaald
van totaal € 7.500 (111%)
Afgesloten

De eerste training van The Mobile Educator is afgesloten met een feestelijke uitreiking van de certificaten. Dit resultaat is mede dankzij uw bijdragen bereikt!

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world

- Nelson Mandela

Onder grote belangstelling ontvingen 16 deelnemers op 21 april 2016 hun certificaat van deelname aan de eerste training van The Mobile Educator.

De bijeenkomst was niet alleen een afsluiting, maar ook een begin van nieuwe initiatieven die vluchtelingen op weg kunnen helpen in de Nederlandse samenleving. De deelnemers gaven presentaties waarbij ze veelal terugkeken op hetgeen ze hebben meegemaakt in Syrië, en ook hun plannen voor de toekomst presenteerden. 

Lessen in asielzoekerscentra en op hogeschool

‘Ik ben pas zeven maanden in Nederland, en nu heb ik dit certificaat. Geweldig!’ vertelt een natuurkundedocent. In samenwerking met Universe Awareness ontwikkelde hij met drie Syrische collega’s een lessenserie over het heelal. Deze lessen gaan zij deze zomer aan kinderen in asielzoekerscentra geven.

Een docente Engels gaat lesgeven met gebruik van didactische websites. Zij houdt contact met haar leerlingen via de online leeromgeving Moodle. Op die manier kunnen de lessen gewoon doorgaan als zijzelf of haar leerlingen overgeplaatst worden naar een andere opvanglocatie.

Vier cursisten hebben samen met docenten van De Haagse Hogeschool lessen ontwikkeld over interculturele communicatie. In juni gaan zij deze lessen geven als stagiair bij de opleiding Voeding en Diëtetiek.

‘Vluchtelingen willen bijdragen’

De cursisten ontvingen hun certificaat uit handen van Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling Studenten UAF. Seighali complimenteerde de deelnemers: ‘Jullie willen je ontwikkelen en je vaardigheden uitbreiden. Het is duidelijk dat jullie zeer gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan onze samenleving.’

Zij benadrukte dat dit initiatief een inspirerend voorbeeld kan zijn voor andere organisaties: ‘The Mobile Educator begrijpt dat vluchtelingen onze samenleving kunnen verrijken, maar dat ze eerst informatie en onderwijs nodig hebben, voordat ze kunnen laten zien waar ze goed in zijn.’

Vervolg

De eerste training is dus afgelopen, maar dat betekent niet dat The Mobile Educator tot stilstand komt. Een van de vervolgprojecten is het plan van The Mobile Educator bus: een aantal Syrische docenten wil met een bus langs asielzoekerscentra rijden om daar ter plekke les te geven aan jongeren. Dit plan wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

De volgende training van The Mobile Educator staat gepland voor augustus.

 

Universiteit Leiden

w.j.persson@bb.leidenuniv.nl