Vraag en antwoord met Gerard Engel, één van de initiatiefnemers van de crowdfundingactie voor dr. Yaghi

03 december 2019 10:38

U bent één van de initiatiefnemers van de crowdfundingactie voor dr. Yaghi. Hoe bent u betrokken geraakt?

Door een uitgebreid artikel in NRC op 30 maart 2019 las ik over de geschiedenis van dr. Yaghi en zijn gezin en over zijn succes om, na jaren passend werk te hebben gezocht, een NWO-subsidie te verwerven. NWO heeft een programma ter beschikking gesteld voor onderzoekers met vluchtelingenstatus in Nederland. Het sprak mij aan: niet alleen de hulp aanvaarden die in ons land aan vluchtelingen wordt geboden maar ook zelf geschikt werk zoeken en vinden.

Het is ontroerend om te zien hoe Yaghi, met zijn gezin, in Houten prima geïntegreerd is. Zij spreken alle vier goed Nederlands, hij heeft in Houten een Arabisch Nederlands Cultuurhuis gerealiseerd en de kinderen redden zich prima in het Nederlands onderwijssysteem. Maar passend werk vinden bleek vier jaar onmogelijk voor hem, totdat NWO kwam met een speciaal fonds voor vluchteling-wetenschappers.

U heeft niet alleen een mooie schenking gedaan maar bent ook privé in contact met dr. Yaghi gekomen Hoe bent u op het idee gekomen om een crowdfundingsactie te starten?

Mij leek dat één jaar subsidie, hoe mooi ook, echt te kort is om in dit specialisme voldoende resultaten neer te zetten waarmee je daarna verder kan komen. Ik besloot om een bedragje opzij te zetten zodat hij wat langer die kans wél krijgt. En ik besloot om anderen te vragen dat ook te doen.

Het bijzondere karakter van zijn wetenschappelijk onderzoek is, zowel voor de Arabische wereld als potentieel ook voor Nederland zelf, van enorme waarde. Ik heb zelf geen deskundigheid in zijn vak, maar de wetenschappelijke beoordelingen zijn zeer goed. Daarom probeer ik verlenging van zijn aanstelling te realiseren. Daarnaast vind ik, hoewel vluchtelingen in Nederland in eerste instantie soms prima geholpen worden, dat het ook voor toponderzoekers die in Nederland terechtkomen als vluchteling het mogelijk moet zijn om hier een toekomst op te bouwen. En ons land moet hun kennis niet verloren laten gaan.

Waar hoopt u op de komende maand?

Ik hoop dat we samen – met mensen die dr. Yaghi in het bijzonder en vluchtelingen in het algemeen een warm hart toedragen, de gemeenschap in Houten, zijn collega’s en het bestuur van de faculteit Geesteswetenschappen, met andere geïnteresseerden – een mooi bedrag kunnen ophalen om hem het opstapje te geven dat hij nodig heeft om weer aan de slag te gaan. Elk bedrag is welkom. En gelukkig zijn er veel mensen die willen helpen, inmiddels al tientallen. De urgentie is groot, want ruimschoots voordat zijn huidige aanstelling verloopt in februari 2020 moet er zekerheid zijn dat die kan worden verlengd.